Start sezony TCR Eastern Europe zvládl tým Hyundai Janík Motorsport na jedničku

Jezdci týmu Hyundai Janík Motorsport s vozy Hyundai Elantra N TCR vjeli do nové sezony seriálu TCR Eastern Europe velmi úspěšně. Obhájce titulu Maťo Homola odjíždí z maďarského okruhu Balaton Park jako lídr seriálu poté, co první jízdu vyhrál a v druhé mu patřila bronzová příčka. Součet stříbrného a čtvrtého místa vynesl Adamu Koutovi průběžné dělené druhé místo. Jiří Zbožínek bojoval srdnatě a v jízdě číslo dva získal třetí místo v hodnocení juniorů.

„S výsledkem jsem spokojený. Byl to první závod, takže nikdo nevěděl, jaká bude konkurence a kde se náš tým bude v pořadí pohybovat. Zdá se, že příprava přes zimu byla dobrá. Navázali jsme na to, kde jsme loni skončili. Ale nebereme to jako samozřejmost, proto jsem rád za takový bodový příděl hned z prvního víkendu. Chci poděkovat celému týmu a hlavně mechanikům, že náročný start sezony tak výborně zvládli,“ zhodnotil šéf týmu Václav Janík.

První závod TCR Eastern Europe, který byl na zbrusu nové trati Balaton Park Circuit na programu v sobotu, se odehrál ve znamení souboje Maťa Homoly s domácím pilotem Attilou Bucsim. Cílovou čáru sice o chloupek dříve proťalo Maďarovo Hyundai, ale následný desetisekundový trest zcela změnil situaci. Za vítězného Maťa Homolu se na druhé místo posunul Adam Kout, takže Hyundai Janík Motorsport slavil hned v úvodním podniku sezony double.

V neděli se jelo s otočeným pořadím na startu. „Maťo nám vylosoval, že se na startu bude otáčet prvních deset lidí, takže stojíme vedle sebe v páté řadě. Tím nám připravil zábavný závod, protože budeme mít hodně předjíždění,“ věštil Adam Kout.

A měl pravdu, byl to závod plný soubojů a předjížděcích manévrů. Maťo Homola se posunul o sedm pozic na třetí místo. Adam Kout znovu dojel hned za svým týmovým kolegou a byl klasifikován čtvrtý.

„Vyrazit do závodu z desátého místa je vždycky strašně těžké. Na startu jsem si musel dát pozor, protože jde hlavně o výsledek celé sezony. Už v prvním kole jsem vybojoval několik pozic. Držel jsem si velmi dobré tempo a nakonec z toho byla třetí příčka. Byl to výborný start šampionátu,“ řekl lídr seriálu Maťo Homola, který si domů veze 41 bodů.

Také Adam Kout, jehož konto nyní činí 34 bodů, si v Maďarsku užil velký boj: „Z tohoto víkendu si odvážím docela slušnou porci bodů, což je slušný příslib pro další závod na Red Bull Ringu.“

Jiří Zbožínek se při své ostré premiéře za volantem Hyundai hlavně seznamoval s chováním auta v závodním režimu. „Byl to takový školní, nováčkovský víkend plný nových věcí včetně neznámé tratě a nových zážitků. Už se těším na Red Bull Ring, který už z předchozího seriálu znám,“ uvedl Jirka, který první jízdu smolně ukončil v kačírku.

Závěrem prvního květnového týdne přesune tým své působení na domácí vrchařský podnik - Zámecký vrch v Náměšti nad Oslavou, kde budou k vidění všechny 3 týmové speciály Norma M20 FC.